Van een slager in Lochem kreeg uw schrijver de hier beschreven tip. Bij de grotere boeren werd vroeger wel eens een koe geslacht. Ter gelegenheid van een feest of omdat de koe niet volledig meer in orde was door de breuk van een poot, om maar eens een voorbeeld te noemen. Niet zelden werd een dergelijke koe, die eigenlijk veel te groot was om snel te consumeren, voor een deel verkocht aan een noaber of een andere geïnteresseerde koper. Ook werden delen van en koe ingelegd in zout zoals de biefstukdelen voor rookvlees. Een interessant artikel was de ‘boskorn’. Die werd gemaakt van de ribbenkast de koe (de klapstuk). De hele borst werd, inclusief de platte botten (ribben) in kleine stukken gesneden en gezaagd, stevig gezouten en opgeslagen in pekelvaten of een Keulse pot. Daardoor kon het vlees langer bewaard worden. Het vlees met been werd gedurende meerdere weken gezouten. Eigenlijk bleef het net zo lang in het zout tot het gegeten werd. Na het zouten ging de borskorn eerst een paar uur in koud water om het zoutgehalte aan de buitenkant wat te verminderen want het vlees was bremzout. Daarna werden de ribben met de maaltijd (hutspot) meegekookt. Het zoute vlees en het aanwezige bot gaven een aparte smaak aan de hutspot.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Slacht, Vlees, Lochem

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer