Van een slager in Lochem kreeg uw schrijver de hier beschreven tip. Bij de grotere boeren werd vroeger wel eens een koe geslacht. Ter gelegenheid van een feest of omdat de koe niet volledig meer in orde was door de breuk van een poot, om maar eens een voorbeeld te noemen. Niet zelden werd een dergelijke koe, die eigenlijk veel te groot was om snel te consumeren, voor een deel verkocht aan een noaber of een andere geïnteresseerde koper. Ook werden delen van en koe ingelegd in zout zoals de biefstukdelen voor rookvlees. Een interessant artikel was de ‘boskorn’. Die werd gemaakt van de ribbenkast de koe (de klapstuk). De hele borst werd, inclusief de platte botten (ribben) in kleine stukken gesneden en gezaagd, stevig gezouten en opgeslagen in pekelvaten of een Keulse pot. Daardoor kon het vlees langer bewaard worden. Het vlees met been werd gedurende meerdere weken gezouten. Eigenlijk bleef het net zo lang in het zout tot het gegeten werd. Na het zouten ging de borskorn eerst een paar uur in koud water om het zoutgehalte aan de buitenkant wat te verminderen want het vlees was bremzout. Daarna werden de ribben met de maaltijd (hutspot) meegekookt. Het zoute vlees en het aanwezige bot gaven een aparte smaak aan de hutspot.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Slacht, Vlees, Lochem

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder