Na de intensieve aardappeloogst werden de arbeiders vaak getrakteerd op bräöderkes of knorhaantjes. Ze hadden dan wel een extra beloning verdiend voor het zware werk dat ze verricht hadden. Knorhaantjes zijn de mini aardappeltjes die te klein waren om te bewaren. Ze zijn te vergelijken met de krieltjes die we tegenwoordig kennen. De mini’s werden uit de berg aardappels gevist en schoongeborsteld. Daarna werden ze een paar uur in de week gezet in een pan met zout water. Na het weken werden ze afgedroogd en gingen ze in het hete vet, meestal was dat reuzel (gesmolten varkensvet). Ze werden dan een minuutje of tien stevig gebakken en konden vervolgens met de vork, of de vingers, uit de pan worden gehaald. Als extra beloning serveerde de boer er vaak een borreltje bij.

Wanneer je tegenwoordig nog knorhaantjes wilt eten dan gebruik je kleine ongeschilde krieltjes die je in de olie bakt en bestrooid met alleen wat zout. Serveer er een verse rauwkostsalade bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Landbouw

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam