Op de foto zie je een vlees schotel zoals die vroeger vaak voor de feestdagen en vooral met de Kerst en Pasen in de etalage werd geplaatst. Het was een vroege vorm van reclame, want kranten waren er nauwelijks dus moest de slager in de praktijk laten zien wat hij in zijn mars had. Het vlees kon niet te lang blijven staan vanwege het ontbreken van koeling dus het moest 's avonds wel verkocht zijn. Het vlees werd versierd met bloemen en vlechten van spek, meestal door de slagersvrouw, want die was daarin nou eenmaal handiger dan de slager. Zo lieten ze het vakmanschap van de slager zien.

Op de foto zie je een stuk rundvlees uit de achterbout van en koe, het zogenaamde ‘jong gehuwden stukje’ of ezeltje. Dit stuk werd door slager Gerrit Kwak vroeger, buiten de feestdagen om, vaak meegegeven aan pasgehuwde vrouwelijke klanten als geschenk. Het vlees kon namelijk een beetje rauw of zelfs te gaar geserveerd worden. Het kon dus eigenlijk niet mislukken. Voor de bruid in de wittebroodsweken een hele geruststelling.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Trouwen, Vlees, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken