Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem