Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters