Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Recept, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo