De ribbetjes van het varken, die we tegenwoordig ook kennen onder de naam krabbetjes, werden vroeger soms gezouten om ze beter te kunnen bewaren. Op de Veluwe ontstond door deze bewerking een ouderwetse specialiteit die bij de plaatselijke slager nog steeds te koop is. De 'schellar'. Dat zouten gebeurde met behulp van in water opgelost zout de pekel of ze werden gewoon ingewreven met puur zout. Men liet de ribbetjes gewoon een paar weken liggen, meestal in een pekelvat (foto) en dan waren ze voldoende gezouten. Naar de huidige maatstaven waren ze dan 'bremzout'. Tot slot werden ze in de buitenlucht te drogen gehangen. Na verloop van tijd droogden ze dan helemaal in en werden steeds harder. Voor het eten werden ze een tijdje geweekt in koud water om ze wat te ontzouten en zachter te maken en vervolgens werden ze bovenop de stamppot meegekookt. De witte vlekken op het product ontstaan door zoutuitslag tijdens het drogen. Door het weken voor het koken gaan die vanzelf weg. Desondanks bleven de schellars nog steeds erg zout. Tegenwoordig worden de schellars wat lichter gezouten, maar de smaak is nog helemaal authentiek.

Gerelateerde verhalen

Borskorn Borskorn
De huisslachting De huisslachting
Nägelholt Nägelholt

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Veluwe, Uddel

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd