Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Feestdagen, Sinterklaas, Brood en banket, Liefde, Lichtenvoorde, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters