Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Feestdagen, Sinterklaas, Brood en banket, Liefde, Lichtenvoorde, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso