Na de nachtmis in de kerstnacht aten veel mensen vaak verse worst met brood. Als slager en Achterhoeker intrigeerde me dat verhaal omdat me wel bekend was dat er in Twente vaak balkenbrij werd gegeten, maar ik niet bekend was met het fenomeen ‘verse worst’. Daarom heb ik verschillende collega slagers benaderd en van meerdere kanten kreeg ik wat meer informatie over de verhalen van Mevrouw Vach en Erna Bosch.

Met name enkele bekende oud-slagers rond Olburgen, Lochem en Doetinchem waren van deze situatie op de hoogte. Men gaf aan dat de verse worst meestal al was gebraden in de vooravond zodat deze na de nachtmis alleen nog opgewarmd hoefde te worden. Bij mijn informanten werd de worst, meestal grove verse worst, in stukken gesneden en werd de koekenpan op tafel gezet, met de opgewarmde stukken er in. Daarna trok men wittebrood met de hand aan stukken en besmeerde deze stukken met echte boter die vervolgens in de hete jus van de worsten werd gestipt. Al met al een delicatesse die voor menig eter de kerstnacht extra bijzonder maakte.

Tag / Lijst: Evenementen, Eten en drinken, Kerstmis, Feestdagen, Vlees, Opmerkelijk, December

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer